27 maj 2008

Färska ägg???

Har en äggkartong ståendes i vår kyl. Jag tror inte den har stått där så länge men bäst före märkningen är så svag att den inte går att utläsa. Hade dock för mig att man kunde göra nåt enkelt test genom att lägga äggen i vatten. Men ska de flyta eller sjunka eller hur var det. Googlade lite och hittade följande:

Är äggen färska?

Om du är osäker på om äggen är färska kan du göra ett
enkelt test. Lägg ägget i ett glas med vatten. Färska ägg lägger sig på botten,
veckogamla reser de sig upp till hälften och tre veckor gamla ägg ställer sig
helt upp i vattnet, med den trubbiga änden uppåt. Flyter ägget upp till ytan är
det riktigt gammalt och du bör inte äta det. Du ser direkt om ägget är färskt
när du knäcker det. Gulan ska vara hög, vitan klar, seg och tjock runt gulan och
lite mer tunnflytande ut mot kanterna.

Artikel hittad här

1 kommentar:

Caroline sa...

Åh vad bra att du skrev detta. Tur att alla mina var färska då =) Jag får av en bonde så konstigt vore det väl annars =)